2017. március 22., szerda

Könyvbemutató - Kubassek János : A Szahara bűvöletében

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye
és az
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Tudományos Szakkönyvtára
tisztelettel meghívja Önt
2017. március 6.-án, hétfőn,
14,30 órakor
Kubassek János : A Szahara bűvöletében - Az "Angol beteg" igaz története: Almássy László hiteles életrajza
című könyv bemutatójára.



 A könyvet bemutatja: Dr. Besenyő János ezredes osztályvezető


Meghívott vendégeink:
Dr. Kubassek János Ph.D. múzeum igazgató, geográfus, tudománytörténész, a könyv szerzője, és
Farkasvölgyi Frigyesné a Medicina Könyvkiadó igazgatója.

Helyszín: Honvédelmi Minisztérium,
1055 Budapest, Balaton u. 7-11.,
A. épület III. emelet 342. sz. konferenciaterem

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
Ha megjelenésére számíthatunk, kérjük, hogy jelezzen vissza legkésőbb március 2-ig az alábbi telefonszámokon:
MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
 Tudományos Szakkönyvtár
MH tel.: 214-65 ; 223-58 ; 222-11
Városi tel.: (1) 474-14-17



Kubassek János: A Szahara bűvöletében


A könyv 3. átdolgozott, bővített kiadása 2016-ban a Panoráma-Medicina Könyvkiadó gondozásában jelent meg.A kötet végigkíséri a kilenc Oscar-díjjal kitüntetett film - az "Angol beteg" - főhőse, Almásy László életútját. Feleleveníti gyermekéveit, első világháborús tevékenységét, IV. Károly királypuccsaiban játszott szerepét.
A geográfus szerző - az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója - nyomon követte a XX. század legsikeresebb magyar földrajzi felfedező utazójának életútját. Felkereste Almásy László kalandos pályafutásának európai, ázsiai és afrikai helyszíneit.
Hat évtizeddel Almásy után, 1993-ban expedíciót szervezett a Líbiai-sivatagba, és az első magyarok egyikeként eljutott a Szahara legnehezebben megközelíthető, legjáratlanabb vidékeire, a Gilf KebírbeVádi Szúrába és az évszázadokon át hiába keresett, Almásy által felfedezett rejtelmes oázisba, Zarzurába.
A könyvből megtudhatjuk, hogy hogyan lesz az orvosi javaslatra testnevelésből felmentett diákból sikeres felderítő pilóta ; miként válhat a bukott diák, az osztályismétlésre utasított gimnazista világhírű földrajzi felfedezővé. Miért vezényelték Rommel seregéhez, Líbiába? Miért került ártatlanul a második világháborút követően Magyarországon a népbíróság elé, és hogyan mentették fel a vádak alól?
A szerző, negyedszázados kutatásai során lkeresett választ az Almásyval kapcsolatos kérdésekre, amelyeket sokan feltettek a film sikere nyomán.
199-ben az RTL Klub televíziós forgatócsoportja és a szerző végigjárták Almásy menekülési útvonalát az Akabai-szoroson keresztül. Erről az újabb expedícióról is szól a kötet.
A szerző a frankfurti Frobenius Intézetben 2015-ben olyan új, mindeddig publikálatlan eredeti fényképekre és dokumentumokra bukkant, melyek első ízben a kötet 3. kiadásában kerülnek a nyilvánosság elé.

Érdeklődés esetén a kiadó lehetőséget biztosít a könyv 20%-os kedvezménnyel történő megvásárlására a helyszínen, a könyvbemutatót követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése